MS vs SM

Fisk, fisk, fisk og atter fisk

img_20170924_173555Som overskriften måske kan hentyde til, er jeg ikke bogstaveligt talt gået helt i fisk, ihvertfald ikke mentalt, men jeg kunne måske efterhånden godt være bange for at udvikle gæller, hvis man skal tro ordsproget; “Man bliver hvad man spiser”!

Jeg har altid godt kunne lide fisk, men har ikke været vant til at det var en del af dagligdagen, hverken før, under eller efter min 3½ års uddannelse, der netop har gjort mig klog på fiskens gode egenskaber for kroppen, og nærmest blev tilbedt som kostens antiinflammatoriske Gud(inde). Jeg har prædiket det for mine klienter, borgere, venner og familie – skjult gennem De 10 Kostråd – Men hvorfor fanden har jeg så ikke selv efterlevet det??

Ja, godt spørgsmål, det nemme svar er, at jeg ikke har været villig til at lave flere måltider til aftensmaden, da min mand bestemt ikke bryder sig om fisk og derved heller ikke et godt forbillede for ungerne; for når han ikke har ville spise det, hvorfor skulle de så? Det næste er at jeg selv har lidt en modstand for at det smager for meget af fisk og derfor har holdt mig til det jeg kendte(Man er vel et vanemenneske) og det sidste er egentligt bund ærligt, at jeg altså hellere vil have en bøf!! Sagde jeg virkelig det?!

Gud bevare mit omdømme, så har jeg da spist både laks, makrel, tun og rejer (Okay, det er et Skaldyr) til frokost, og til tider også til aftensmad, når jeg har haft aftenvagter – her er det bare nemt, hurtigt og SUNDT (Jeg har opretholdt min sundefacade 😉 ) Jeg har da også lavet laks og hjemmelavet fiskefilet (Som manden og vennerne selv har været på havet og fange – pudser lige glorien igen) til aftensmad og været med familie og venner ude og spise Sushi; Der er flere letoptagelige(dårlige kulhydrater) end fisk, men lidt har vel altid ret.

Jeg har altid på personligt og fagligt plan været modstander af strenge diæter, da man på den måde hurtigt kommer til at udelukke fødevarer der bidrager med vigtige vitaminer og mineraler, men aldrig været modstander af De 10 kostråd, eller at forsøge sig frem til hvad virker for en selv, men i samarbejde med læge og en kostfaglig(Her menes ikke en der har taget et 10 ugers kursus). Det er vigtig man ikke bare kaster sig ud i alt muligt da det kan have konsekvenser i forhold til medicin eller direkte på sygdommene, men at man lytter til og informer de fagkyndige.

Jeg har som de fleste ved brugt 3½ år på, at få en masse viden omkring ernæring og sundhed uddannelses mæssigt, undervejs også praktisk ved studierelevante jobs og efter endt uddannelse 2,5 års erfaring inden for feltet. Men jeg har alligevellet spurgt min Neurolog til råds om hvilke anbefalinger han ville give udfra mine risici i forhold til følgesygdomme, mine blodprøver og omfanget af min sygdom i det hele taget. Derudover har jeg haft en fantastisk underviser(har også været ansat af ham) på studiet, som min gamle studiegruppe stadigvæk har kontakt med. Her var jeg også så heldig, at han på 0,5 kunne give mig en masse relevant omkring kosten og Sclerosen.

Der er på nuværende tidspunkt ikke noget endegyldigt svar på hvad Sclerosen skyldes eller noget bevis for, at noget mad er bedre end andet i forhold til Sclerosen, men man ved at B- og D-vitamin, har en sammenhæng til Sclerosen. Jeg har aldrig fået påvist mangel på disse to og heller ikke i de nye prøver, men alligevel er jeg blevet anbefalet diverse kosttilskud – Disse har jeg også altid haft et ambivalent forhold til; virker det, hvor meget for meget skal man indtage, før det skader frem for at gavne og er det nødvendigt!? JA, det er nødvendigt for nogen mennesker, MEN tag en snak med din LÆGE!

Jeg er begyndt på Multivitamin(Bare for en sikkerheds skyld i følge lægen), Kalk med tilsat D-vitamin(Pga øget risiko for knogleskørhed), HUSK(For at klargøre min mave til Sclerosemedicinen, samt at det kan medvirke til at sænke mit kolesteroltal(Også en følge af Sclerosen, men det er ikke så højt så at jeg skal i medicinsk behandling og det kunne også skyldes, at jeg 4 dage før min blodprøve drak mig fuld, som en anden teenager) og sidst men ikke mindst Fiskeolie (For at øge indtaget af Omega-3, som menes at have en antiinflammatorisk modstandskraft).

Mine kosttilskud står ikke alene eller i stedet for et sundt og nærende måltid. Jeg har lavet en pagt med mig selv om at jeg skal spise fisk til frokost HVER DAG, foruden mine 1,5-2 liter vand, 4*100 g grøntsager og 2*100 g frugt, kun fuldkornprodukter og kun slik, kager og sodavand ved særlige lejligheder med andre ord: foruden De 10 kostråd. Midt i min søgen og afprøvning lykkedes det at finde en ret med fisk, min mand kunne spise og det var endda en FISKESUPPE :O Den er god til børn og voksne der skal lærer at spise fisk.

Det var et meget teknisk indslag i dag, men ikke desto mindre vigtigt for mig at synliggøre, at det også er besværligt at navigere i de mange diæter, kostråd, kosttilskud osv selvom man er uddannet og arbejder indenfor feltet.

Med viden fra min Neurolog, min gamle underviser, min egen viden og erfaring er jeg så småt ved at finde en balance mellem De 10 kostråd, med fokus på madens antiinflammatoriske egenskaber og et normalt børnefamilie liv, så ungerne ikke bliver madforskrækket.

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Nysgerrig på mere - så følg bloggen og min Instagram! Kommentere gerne med ris, ros eller spørgsmål.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MS vs SM